Hvem er online?

Vi har 76 gæster og ingen medlemmer online

Velkommen til Dansk Mølleforum!

Dansk Mølleforum er en hjemmeside tilhørende Lise Andersen. Siden beskæftiger sig med de gamle vand- og vindmøller. Her på hjemmesiden fortæller jeg om min forskning og om nyheder i forbindelse med bevaringen af vore gamle møller.

 

 

 

”Af alle ulemper er knaphed på vand den, der mest bør undgås,… for vandhjulets løftekraft er langt stærkere og mere pålidelig end hundrede mænds”. 

Vannocio Biringuccio, 1540 
 

Stamudstillingens titel "Stærkere end 100 mænd" hentyder til ovenstående citat fra 1540. I vores dage er vi blevet vant til, at mange af de ting, som vi omgiver os med, fungerer digitalt ved hjælp af små chips o.lign. Engang var det anderledes. Tandhjul, der sindrigt greb ind i hinanden, kunne flytte kraft fra et sted til et andet, og ved at lade tandhjulene have forskellig størrelse kunne man styre hastigheder.  Det var en viden, som var nedarvet gennem århundreder blandt møllebyggere – et fag som de færreste i dag kender, og hvis udøvere kan tælles på mindre end én hånd.

I Møllehistorisk Samling har vi valgt at fokusere på denne basale mekaniske viden, som de gamle møllebyggere besad. I en udstilling, der gør flittigt brug af alle de digitale medier, fortælles historien om de mekaniske vand- og vindmøller og deres udvikling fra middelalderen og frem til Poul la Cours revolutionerende eksperimenter, der førte til den viden om aerodynamik, som er grundlaget for den moderne vindmølleindustri.

Klima- og miljøproblemer samt vedvarende energi contra konventionelle energikilder er emner, der fylder meget i den moderne samfundsdebat; og derfor er vand- og vindkraft atter blevet aktuelle emner. Museet vil gerne tilføje den aktuelle debat en historisk dimension, og sætte fokus på de vedvarende energikilder og menneskets udnyttelse af dem i et teknologihistorisk perspektiv.

Tandhjul og mekaniske indretninger er beregnet til at bevæge sig, dreje og arbejde. Derfor er der i udstillingen også gjort meget ud af bevægelsen – enten ved at tingene reelt fungerer, eller ved at funktionen anskueliggøres i animationer eller video, som man kan se på skærme, der står rundt om i udstillingen.

Designmæssigt er udstillingen meget anderledes end de udstillinger, man tidligere har lavet på Hadsund Egns Museum. Her får man ikke viden serveret på et sølvfad, men må selv søge den op ved at eksperimenter og gå på jagt efter yderligere information.

 
 
 
 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer