Hvem er online?

Vi har 113 gæster og ingen medlemmer online


Adresse: Rødsbækvej 36, Viby, 5370 Mesinge 

 55.496652 N,10.680707 Ø  

Tilgængelighed: Møllen er åben i sommersæsonen. Den kører på alle søndage i juli og august.

Bevaringstilstand: Restaureret for få år siden.

Historie:

Viby Mølle er en meget stor hollandsk vindmølle, der blev opført i 1873. Der har imidlertid været mølle på stedet lang tid før den nuværende mølles opførelse. I 1852 byggedes en hollandsk mølle til erstatning for en stubmølle, der havde ligget lidt nordligere end den nuværende. Den første hollandske mølle brændte ved lynbrand i 1869, hvorefter den genopførtes af møller Poul Larsen Møller. 

Møllen, der står på en kunstig høj, har en undermølle af pudset og gulkalket granit. Overmølle og den løgformede er bygget af træ og tækket med spåner. 

Møllen fungerede indtil 1956. De sidste 150 år var det den samme slægt, der sad først som fæstere og fra 1919 som ejere af møllen. Den blev fredet i 1959 og overtaget af Danske Møller Venner.

Teknisk indretning:

Ved genopbygningen efter brand i 1870 fik møllen 4 skråkværne (til mel og foder) og 2 grubbekværne (til gryn). Den var forsynet med manuelt krøjeværk og sejlførende vinger. 

Først i 1900-tallet fik den selvkrøjer (vindrose) og klapper på vingerne, men ved den senere restaurering foretaget af Dansk Møllers Venner, blev disse indretninger fjernet, fordi man ønskede at "føre møllen tilbage til det oprindelige". Den fik så igen manuelt krøjeværk og sejlførende vinger.

Desværre er meget maskineri fjernet fra møllen. En enkelt læderrem med kopper er det eneste spor efter de snegle og koplevatorer der transporterede malegodset rundt.

Det forsvundne inventar har givet plads til en lille museumsudstilling.

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer