Hvem er online?

Vi har 28 gæster og ingen medlemmer online

Velkommen til Dansk Mølleforum!

Dansk Mølleforum er en hjemmeside tilhørende Lise Andersen. Siden beskæftiger sig med de gamle vand- og vindmøller. Her på hjemmesiden fortæller jeg om min forskning og om nyheder i forbindelse med bevaringen af vore gamle møller.

 

 

VinkelgearAlle typer af lodrette vandhjul såvel som vindmøllernes vingefang har nødvendigvis en vandretliggende aksel. Denne kan ikke direkte bruges til at drive de vandret liggende møllesten. Derfor gør man brug af et lodret kamhjul - gravhjulet (3), hvis tænder griber ind i et vandretliggende hjul (4). Den vertikale bevægelse omsættes hermed til en horisontal bevægelse. Samtidig foretages en opgearing af hastigheden, idet det horisontale hjul er mindre end det vertikale.

Selv den simpleste vandmølle med lodretstånde hjul er altså i stand til – modsat horisontalmøllen – at foretage en vis opgearing af hastigheden. De to hjul, der mødes i en vinkel, må opfattes

 som en sand revolution på mølleriets område, og de er forudsætningen, ikke blot for alle vandmøller med vertikalt hjul, men også for alle vindmøller. På de simpleste møller sidder drevet til kværnen direkte på krondrevets lodrette aksel. Hvis man i møller med direkte træk havde brug for mere maskineri end en enkelt kværn med sigte, var man nødsaget til at bygge nok et vandhjul. I Danmark har vi haft vandmøller med helt op til 6 vandhjul.

SidedrevMere effektivt er et gangtøj, hvor ét vandhjul kan trække flere kværne. På gravhjulet er indskudt et ekstra hjul, der trækker en vandret aksel, som ender i et kron- og spidshjul, der f.eks. kan drive skallekværn. Denne type af drev, kaldes "sidedrev" eller et Beighton drev, efter englænderen Henry Beighton, der var den første, der tegnede et sådant i 1723 (publiceret i 1744 af J. T. Desaguliers). Det er dog stadig begrænset, hvor meget maskineri et sådant gangtøj kan trække.

Først sidst i 1700-tallet løstes problemet med at koble flere kværne til det samme vandhjul. Fra den hollandske vindmølle, som nu vandt terræn, overtog man stjernehjulet, hvorfra kraften kan transmiteres ud til flere maskiner.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer