Hvem er online?

Vi har 42 gæster og ingen medlemmer online

Velkommen til Dansk Mølleforum!

Dansk Mølleforum er en hjemmeside tilhørende Lise Andersen. Siden beskæftiger sig med de gamle vand- og vindmøller. Her på hjemmesiden fortæller jeg om min forskning og om nyheder i forbindelse med bevaringen af vore gamle møller.

 

 

Efter omfattende restaureringsarbejder på bygningen blev Dorf Vandmølle indviet Bededag den 16. maj 2014. 

Dorf vandmølle er nævnt første gang i 1664. Den var fæstemølle under Dronninglund indtil 1806, hvor den blev købt fri af fæsteren. Det var dog for stor en mundfuld for ham, og da han døde i 1833, var han atter fæstemøller i Dorf. Sønnen Jens Jensen købte møllen efter faderens død, og siden har den været i samme slægts eje, indtil Try Museum overtog den i 1997 og indrettede museum i møllegården.

I 1880'erne blev dansk landbrug lagt om til større husdyrhold, og nu skulle der males langt mere foderkorn. Derfor fik møller Jensen i 1887 opført en vindmølle som hjælpemølle.  I vandmøllen blev vandhjulet udskiftet med en Mahler turbine i 1922. Med turbinen blev der fremstillet elektricitet til gården, der samtidig fik et helt nyt og smukt stuehus tegnet af arkitekten Charles Jensen, Nørresundby. 

I dag er hele komplekset fredet og ejes af Museerne i Brønderslev Kommune. Vinteren 2013-14 lykkedes det at skaffe midler til at restaurere den gamle vandmølle, som blev genindviet Bededag. Museets formand Ove Thomsen bød velkommen og der blev sunget en sang skrevet specielt til lejligheden, før formanden for Kultur- og Fritidsudvalget Margit Chemnitz holdt indvielsestalen. Herefter takkede museumsleder Anne Dorthe Holm håndværkere og museets medarbejdere og frivillige, før ordet blev givet til museumsinspektør Lise Andersen fra Møllehistorisk Samling, der talte om vandmøllerne og deres betydning for det danske samfund gennem tiden. Du kan læse talen her.

Herefter introducerede museumsinspektør Lykke Olsen publikum til sin nye udstilling i vandmøllen. Publikum kunne foruden udstillingen se møllens Mahler turbine i funktion, og i møllegårdens café blev der budt på vin og lidt sødt.

Mahlerturbinen fra 1922 blev sat i gang:

 

 

 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer