Hvem er online?

Vi har 130 gæster og ingen medlemmer online

 

Adresse: Ved Slottet 1, 6200 Åbenrå

 55.039798 N, 9.414087 Ø

Tilgængelighed: Møllen ejes af Åbenrå Kommune. Der er cafe i en del af møllen. Cafeen er åben alle søndage fra medio maj til medio september fra kl. 13.30 − 17.00.

Bevaringstilstand: Rimelig god, men mølleværket er ikke funktionsdygtigt.

Historie:

Møllestedets alder er ikke kendt, men dele af den nuværende bygning er fra ca. 1530, mens hovedparten af møllen er fra en ombygning i 1828.

Oprindeligt indgik møllen i slottet Brundlunds fæstningsværker. Derfor er der skydeskår på facaden ud mod vejen. I slutningen af 1500-årene mistede befæstningen sin betydning, og bygningen tjente herefter kun som kornmølle.

Møllen er den eneste bevarede danske mølle med padlebladshjul (underfald).

Møllehjulet før restaureringen.  

Mølleriet blev nedlagt allerede i 1914. Den sidste møller var under 1. verdenskrig nødt til at gå i tysk krigstjeneste og blev fanget i Sibirien. Da han kom hjem, havde myndighederne omlagt vandføringen, hvilket gjorde møllen ubrugelig. Resten af livet kæmpede møller Hansen en kamp mod myndighederne for at få oprejsning. Han nægtede at modtage økonomisk kompensation. Ved hans død i 1947 købte kommunen møllen.

 

Teknisk indretning:

Slotsmøllen (også kaldet Brundlund mølle) er den eneste mølle i Danmark med padlebladshjul, men hjulet er ikke oprindeligt. Det har i den sidste periode, hvor møllen var i almindelieg brug, haft hjul med svøb (sidestykker) og skuffer. Ved restaureringen fik møllen igen padlebladshjul. I møllen er der spor af det oprindelige et-trins gear. I dag har møllen to gear og to kværne med overtræk.
 

 

 

 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer