Hvem er online?

Vi har 30 gæster og ingen medlemmer online

 

Adresse: Sillerup Møllevej 33, Sillerup, 6100 Haderslev

 55.3106 N, 9.5764 Ø

Tilgængelighed: Sillerup Mølle åbnes for publikum ved henvendelse til møllelauget. 

Bevaringstilstand: God.  Møllen ejes af Den Selvejende Institution Sillerup Mølle og drives i samarbejde med støtteforeningen Sillerup Mølles Venner. 

Historie:
Da mølleriet i Danmark blev et frit erhverv ved lov af 1852, kom loven ikke til at gælde i hertugdømmerne Slesvig og Holsten. her havde restriktionerne i forbindelse med udøvelsen af møllererhvervet været langt strengere end i resten af Danmark, og det førte sidst i 1850'erne til en situation, hvor der var alt for få mølle til at betjene bønderne i det nuværende Sønderjylland. 

Der blev efter megen parlementeren givet tilladelse til opførelse af en række hollandske møller i Sønderjylland. En af dem var Sillerup mølle, der blev bygget i 1859  som den eneste danske 8-kantede murmølle uden for Bornholm.

Møllen blev opført for den kun 27-årige Laue Enevoldsen af hans fætter, møllebygger Niels Kjær, Nr. Bjært. Den var fra start forsynet med et usædvanlig rigt rigt maskineri.


I 1927 blev der installeret en 30 HK Deutz dieselmotor.
Møllens aktiviteter faldt gradvist gennem 1950'erne for helt at ophøre i 1960'erne. Den sidste møller, Thomas Freese døde i 1983, og efter hans død påbegyndte man en gennemgribende restaurering.

 

Teknisk indretning:
Sillerup Mølle krøjes (drejes) manuelt og har vinger til almindelige kludesejl. Den har stadig sin oprindelige vingeaksel af jern, og er i det hele taget forsynet med flere jerndele end de fleste møller fra 1850'erne. Maskineriet omfatter i dag tre skråkværne, en skallekværn til gryn og en motorkværn, der blev indsat i 1920'erne. Der, hvor motorkværnen står i dag, var der oprindeligt en ekstra skallekværn. Alt tilbehør til grynlanlæg (grynsorterer og grynvigte) er bevaret og det samme er sigten med silkeflor til fint hvedemel.

I bunden af møllen findes et velbevaret boghvedeanlæg, som også stammer fra opførelsestidspunktet.

 

 


             

 

 

 

 

 
 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer