Hvem er online?

Vi har 100 gæster og ingen medlemmer online

Adresse: Lillemøllevej 14, Refsvindinge, 5853 Ørbæk

 55.28406 N, 10.7045036 Ø

Tilgængelighed: Privatejet, men åben for publikum på mølledagen den 3. søndag  i juni.

Bevaringstilstand: Er under restaurering.

Historie:

Møllen ligger i et meget dramatisk kuperet landskab. Den blev oprindelig kaldt Lunde mølle eller Nymølle og lå ca. 500 m nordøst for den nuværende mølle. 

I 1650'erne blev møllen brændt ned af de svenske tropper, og da den blev genopbygget, blev den flyttet til den nuværende placering.

Det nuværende møllehus er opført i 1826 efter en brand. Flere af udlængerne er dog af nyere dato.

I 1970'erne købte møllespecialisten Anders Jespersen Lillemølle, og fik den restaureret. Han eksperimenterede dengang meget med moderne materialer, som man i dag ikke ville bruge i bygninsrestaureringer.

Teknisk indretning:

Møllen har to overfaldshjul med fremskudt malekarm. En del af gangtøjet er af støbejern.

 

Kun en mindre del af de mange maskiner i møllen, hører egentlig til her. Anders Jespersen samlede mange ting fra andre møller, som han satte ind i Lillemølle.

Før Anders Jespersen købte møllen, havde den kun to kværne og en enkelt skallekværn. I dag er skallekværnen dubleret og en kværn på lad er sat ind i møllen uden dog at være koblet på gangtøjet. Den ene af sigterne er  ikke original og en blæser er forkortet for at kunne være i møllen, men kan ikke have stået her, da den var i brug.

 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer