Hvem er online?

Vi har 17 gæster og ingen medlemmer online

Adresse: Lumsås Møllevej 6, Lumsås, 4500 Nykøbing S.

 55.939900 N  11.516289 Ø

Tilgængelighed: Møllen drives af et aktivt møllelaug, der holder den åben om sommeren på tirsdage og fredage.

Bevaringstilstand: God.

Historie:

Lumsås Mølle er en af de bedst bevarede af Odsherreds mange vindmøller. I området, hvor der ikke er vandløb af nogen betydelig længde, har vindmøllerne altid haft stor betydning.

Den nuværende møller er bygget i 1833 som afløser for en stubmølle, der havde stået fra 1600-tallet eller tidligere, men som brændte i september 1833.

Den  hollandske mølle er bygget med gennemkørselsport i en kampestenssat kælder. Møllen var oprindeligt tækket med strå på kroppen og spån på hatten, men er i dag helt spåntækket.

Det mest karakteristiske for møllen er den fantastiske bemaling indvendig og de udskårne træheste på hjul og drev. Denne udsmykning er udført af møller Karl Frederik Nielsen og hans søn Henrik under 2. verdenskrig. Da var møllen dog allerede gået ud af daglig brug.

Blandt de mange dannebrogsflag, der er malet i møllen, ses også det finske flag. Disse er malet til ære for en lille finsk pige, der opholdt sig i Lumsås i forbindelse med Finlandshjællpen.

I 1959 købte Lumsås Bylaug i møllen for 4.500 kr.  Den  var meget forfalden, og i 1970'erne, i 1986 og  igen i 1988-1991 undergik den  omfattende restaureringer. 

Teknisk indretning:

Lumsås mølle har  godt 20 m lange vinger til kludesejl. Den er efter 1910 forsynet med selvkrøjer (vindrose). Dette år  gennemgik møllen en større renovering.

Der er to skråkværne, den ene med sigte til melmaling - den anden til foder. Møllen har også en skallekværn til gryn.

 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer