Hvem er online?

Vi har 47 gæster og ingen medlemmer online

 

Adresse: Kelddalvej 15, 9240  Nibe

 56.874982 N 9.555391Ø

Tilgængelighed: Møllen er privatejet, men har tilknyttet et møllelaug, der passer møllen og viser den frem for publikum. Åben bl.a. på Dansk Mølledag, den tredje søndag i juni.

Bevaringstilstand: God

Historie:

Kjeldalsmølle får sit vand fra kilder, der springer lige bag møllen. Møllen nævnes første gang i 1512. Ved udarbejdelsen af matriklen i 1688 hørte møllen til Kjeldalsgård, der blev drevet af to bønder.

I 1815 fik den daværende ejer tilladelse til at bygge en vindmølle i stedet for vandmøllen. Denne blev dog aldrig opført. I 1817 fik ejeren i stedet tilladelse til at indlægge et grubeværk (til gryn) i vandmøllen.

I den form, som møllen står nu, er den opført i 1843.

Teknisk indretning:

Kjeldals Mølle har et overfaldshjul, der er 3 m i diameter. Hjulet er overdækket af et halvtag. Den har to skråkværne og en skallekværn med tilbehør samt en havrevalse. 
Ligesom de fleste andre nordjyske møller har kværnene undertræk. Det vil sige, at de store hjul og drev sidder under kværnene.


Havrevalse
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer