Hvem er online?

Vi har 6 gæster og ingen medlemmer online

 

Adresse: Landevejen 50, Heltborg, 7760 Hurup.

 56.761075 N 8.455586 Ø

Tilgængelighed: En nøgle til møllen kan lånes på adressen Landevejen 77.

Bevaringstilstand: God

Historie:
Heltborg mølle er opført i 1875 af møllebygger Niels Worm Nielsen for Niels Skaarup Nielsen. Sidstnævntes søn Peder blev den første møller.

Møllen fungerede indtil 1947, og den stod nu og forfaldt. I 1950 dannede man Foreningen Heltborg Gamle Mølle, som købte møllen for 500 kr. med henblik på at få den sat i stand.
I 1980'erne blev der bl.a. lavet en helt ny møllehat og nye vinger.

Teknisk indretning:

Møllekroppen har opskalkning for neden og er ligesom den løgformede hat beklædt med spån. Vingerne er til kludesejl og møllen krøjes manuelt. 

Som det er typisk for mange vindmøller på Thy, er der ikke lagt gulve på alle bjælkelag, hvilket betyder, at man kan kigge op gennem hele møllen.

Af maskineri findes en skallekværn med engelsk sandsten og to kværne med rhinske sten. Til kværnene hører dels en enkelt Askania sigte, dels en faldrørssigte.

Ascaniasigten har haft træk fra et remhjul på langjermet (bunden af akslen til kværnen).

Der har engang været to skallekværne, men den ene er demonteret. Ved siden af skallestenen er placeret en ret defekt suger. Uden for møllen ligger en skallesten, som mens at være fra Ydby.

 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer