Hvem er online?

Vi har 77 gæster og ingen medlemmer online

Adresse: Grubbe Møllegyden 2, 5600 Faaborg

 55.121386 N,10.211277 Ø

Tilgængelighed: Møllen omfatter både vand- og vindmølle, der er privat ejet, men vises frem for publikum. I sommertiden er der rundvisning kl. 11 hver dag undtagen mandag.

Bevaringstilstand: Meget god. Begge møller kører regelmæssigt. 

Vindmøllen blev restaureret i 1990; men blev kraftigt beskadiget i december-stormen 1999. Den blev dog restaureret, og møllen står i dag fuldt funktionsdygtig. 
Der er lavet omfattende arbejder på vandmøllens bygning inden for de senere år.

Historie:

Som vandmølle går Grubbe Mølles historie tilbage til middelalderen, hvor der nær ved møllen lå et voldsted. I 1599 nævner biskop Jacob Madsen i sin berømte visitatsbog, at Grubbe Mølle havde to kværne. På dette tidlige tidspunkt var det normalt, at hvis man havde to kværne, så havde man også to vandhjul, for man havde endnu ikke lært den teknik, hvorved man kan koble to kværne til det samme vandhjul. Møllen får sit vand fra Svanningebækken.

Vindmøllen er af langt nyere dato. Den er flyttet hertil i 1892, og havde tidligere stået på Nordgården ved Nykøbing på Sjælland, hvor den blev bygget ca. 1832. Den er 17 meter høj og har jordomgang. Omgangen er bygget op på et fundament af kampesten. Overmøllen er af træ beklædt med spån, mens den løgformede hat er beklædt med pap. Den har et vindfang ca. 23 meter. Vingerne er selvsvikkende (med klapper), og møllen krøjes med vindrose.  Bemærk de gule vingearme som er typiske for Sydfyn.

Mølleriet har været drevet som forretning med korn og foderstoffer frem til 1960, hvor den nuværende ejer, Niels Erik Jervelund overtog landbrug og mølleri efter sin far, der købte stedet i 1918. Der males stadig korn på kværn og valse i vandmøllen, og når der er vind og mandskab nok, er vindmøllen i funktion. 

 

Teknisk indretning:

Vandmøllen har et meget rigt inventar, og det er tydeligt, at det 

er blevet ombygget og suppleret efterhånden, som der er blevet behov for det. Der står bl.a. en reform sigte, som er af Ascania-typen. det var en meget populær danskproduceret  sigte, som dog ikke er bevaret mange steder. Kværnene har overtræk.

Vindmøllen har tre kværne og en grubbesten. 

 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer