Hvem er online?

Vi har 65 gæster og ingen medlemmer online

Velkommen til Dansk Mølleforum!

Dansk Mølleforum er en hjemmeside tilhørende Lise Andersen. Siden beskæftiger sig med de gamle vand- og vindmøller. Her på hjemmesiden fortæller jeg om min forskning og om nyheder i forbindelse med bevaringen af vore gamle møller.

 

 

De færreste har måske tænkt over det, men rigtig mange julekort, juleplatter, julemærker og julekalendere har en mølle afbildet. Nu har Møllehistorisk Samling i Hadsund fundet og lånt sig frem til en masse effekter, med møllen som julemotiv, og første søndag i advent åbner en udstilling om emnet. Udstillingen kan opleves frem til 18. december.

Julebagningen har altid været en af de centrale juleforberedelser, og derfor var der altid særlig travlt i de gamle kornmøller i tiden op til jul. Bønder og husmænd kom kørende til mølle med deres korn, og mens de ventede på at få det malet til mel, sad de i den hyggelige møllerstue, og over en dram og et stykke mad udvekslede de nyt med alle de andre, der også var kommet til mølle for at få malet korn til mel.

Møllens rolle i juleforberedelserne i det gamle bondesamfund har været medvirkende til, at den også fandt vej til ”juleindustrien”. Møllen blev afbilledet på julekort, og den findes på flere af de juleplatter som f.eks. Bing og Grøndahl og Den Kongelige Porcelænsfabrik har lavet. I moderne tid finder man også møllen på de julemærker, som godgørende organisationer udgiver i mængde op mod jul.

 

Det begyndte med julekortet

Julekalendere, juleplatter, juletræspynt, julenisser, julekort... i dag er juleindustrien omfattende. Det hele begyndte med julekortet. Verdens første julekort blev trykt i England i 1843. I Danmark blev de første julekort solgt i 1870’erne, men de var produceret i Tyskland. I begyndelsen af 1880’erne annoncerede papirfirmaet Levison i København endelig med de første danskproducerede julekort.

I 1882 begyndte Julius Strandberg også at udgive julekort, og så tog det fart. I 1890’erne var julekortskriveriet i en rivende udvikling, og mange forlag udgav kortene. Med julekortene var danskerne blevet juleforbrugere.

Først omkring 1900 begyndte man at trykke teksten “Glædelig Jul” på kortene. Efterhånden kom der mange forskellige julemotiver på de små kunstværker - ikke kun nisser. I idealjulen sner det, og der findes derfor kun få julekort uden sne. Hurtigt blev snelandskabet et yndet motiv.

Julen er for mange forbundet med at rejse - ikke mindst at rejse hjem til familien på landet. Derfor findes der rigtig mange julekort med landsbymotiver, herunder møller, mens der blandt 1900-tallets julekort findes meget få bybilleder.

Julekortene var i starten private kort, dvs. kort man skrev til familie og venner, men de fandt hurtigt vej til firmaer, der brugte julehilsenen til kunderne som reklame. Det gælder også de mange møllere, der sendte en julehilsen ud. Der findes derfor en del firma-julekort med et sommerbillede (!) af en mølle påtrykt teksten ”Glædelig Jul”. I udstillingen vises godt 60 forskellige julekort med møllemotiver – nogle af kendte kunstnere, andre mere beskedne kunstværker eller fotografiske kort.

 

Julekalender på tv

Den traditionelle julekalender af karton med 24 låger stammer fra Tyskland, hvor den så dagens lys i 1903.  Den første danske julekalender blev produceret i 1932 på Chr. Olsens Kunstforlag i København. På udstillingen vises en række eksempler på julekalendere med møllemotiver, herunder også et par tredimensionale kalendere i form af vindmøller, som venligst er udlånt af Købstadsmuseet Den Gamle By.

Koncepten med julekalendere på TV stammer oprindeligt fra Sverige. I Danmark begyndte man at producere “Børnenes U-landskalender” på DR i 1962. I 1970 handlede julekalenderen om “Hvad en møller kan komme ud for, når der er nisser på loftet”, og i 1984 sendte man “Nissebanden”, hvor en del af optagelserne var foretaget på Kaleko Vandmølle ved Fåborg. Nissebanden blev genudsendt i 1992, og papirudgaven af DR-kalenderen fra 1992 er naturligvis også med i udstillingen. Her i 2015 viser DR’s kanal Ramasjang igen Nissebanden.

 

Juleplatterne

Et andet juleprodukt, hvor danske møller har optrådt som motiv, er juleplatterne. Det var jøden Harald Bing, der i 1895 sendte den første juleplatte på markedet. Den var bestemt ikke møntet på hans jødiske trosfæller, men blev modtaget med så stor begejstring af danskere, at den blev en fast årlig produktion fra fabrikken Bing & Grøndahl og i år udsendes platte nr.121.

Først i 1908 kom Den Kongelige Porcelænsfabrik med sin første juleplatte. I udstillingen vises platter med møllemotiver fra begge porcelænsfabrikker samt en julekop fra 1991 med illustration til H.C. Andersens eventyr ”Veirmøllen”.

Endelig er der også lidt juletræspynt med vindmøller som motiv, og skulle man have lyst til at udvide sin egen samling af julepynt, kan man i museumsbutikken købe den fineste lille glasmølle (kopi af Dybbøl Mølle) til at hænge på juletræet.

 

Tid og sted:

29. november – 18. december

Mandag-fredag kl. 10-16, søndag kl. 13-16. Lørdag lukket

Møllehistorisk Samling, Rosendalsalle 8, 9560 Hadsund.

Fri entré

 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer