Hvem er online?

Vi har 355 gæster og ingen medlemmer online

Velkommen til Dansk Mølleforum!

Dansk Mølleforum er en hjemmeside tilhørende Lise Andersen. Siden beskæftiger sig med de gamle vand- og vindmøller. Her på hjemmesiden fortæller jeg om min forskning og om nyheder i forbindelse med bevaringen af vore gamle møller.

 

 

To timers travetur med træ-sorter som tema

Ved herregården Havnø ligger de gamle skove Lunden og Vester Lounkær. Vester Lounkærs 500 ha var i ældre tid delt mellem Visborggård og Havnø. Den var urskovsagtig og præget af ellesump, hvor man kun, når frosten i længere tid bandt jorden, med hestekraft kunne trække de fældede træer ud af skoven. Lounkær er i dag en blandet skov med både løv- og nåletræer, og der findes bl.a. nogle meget gamle ege. Lunden er derimod en lille åben lille skov med mange gamle, slanke bøge. Den har altid hørt til Havnø hovedgård.

I skovene kan man finde træsorter, som er egnet til møllebyggeri. Møllebyggeriet var i 1800-tallet et højt specialiseret håndværk, der fordrede et dybtgående kendskab til træsorternes forskellige egenskaber. Den hårde og stærke eg blev brugt til alt, hvad der skal kunne køre rundt, den seje avnbøg til tænder i tandhjul. Til bremsen var det vigtigt at bruge træ, der er i stand til at absorbere friktion, så her brugtes el, pil eller poppel.

Onsdag den 15. oktober inviterer naturvejleder Tommy Jensen, Nordjyllands Historiske Museum, børn og voksne med en tur i Lunden og fortæller om de forskellige træarter, som vokser her, og hvad de kan bruges til. Mødestedet er Havnø Mølle, og tilbage ved møllen vil museumsinspektør Lise Andersen fortælle om, hvordan de forskellige træsorters egenskaber er udnyttet i opbygningen af den gamle mølle fra 1842. Vi skal også høre om, hvor træet kom fra – noget var lokalt, andet importeret træ. Endelig bliver der fortalt om, hvordan tildannelsen af mølledelene foregik i en tid uden motorsav og kran.

Husk varmt tøj og praktisk fodtøj.

 

Mødested: Havnø Mølle, Havnøvej 40, 9560 Hadsund

Tid: Onsdag den 15. oktober kl. 13 (varighed ca. 2 timer)

Pris:Voksne: 30 kr., pensionister: 15 kr., børn og medlemmer af museumsforeningerne: gratis.

 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer