Vi har 330 gæster og ingen medlemmer online
Møllehistorisk Samling
Stærkere end 100 mand
"Stærkere end 100 mænd" er en udstilling der fortæller om 1000 års møllebyggeri.
Havnø Mølle
Havnø Mølle (opført 1842) drives i dag som museumsmølle.
Ulsted Mølle
Ulsted mølle står foran en gennemgribende restaurering.
Teknik
For møllepassere
Her kan møllepassere og mølleejere hente gode råd om vedligeholdelse.
Skoletjeneste
Rundt til danske møller
Møllebutikken
Her kan du købe bøger, DVD'er og møllesouvenirs.
Velkommen til Dansk Mølleforum!
Dansk Mølleforum er en hjemmeside tilhørende Lise Andersen. Siden beskæftiger sig med de gamle vand- og vindmøller. Her på hjemmesiden fortæller jeg om min forskning og om nyheder i forbindelse med bevaringen af vore gamle møller.
I april 2014 blev der foretaget en række reparationer af den stående aksel (hovedakslen) på Havnø Mølle. Møllen kører jævnligt, og om sommeren males mel, så der er naturligvis en vis slitage på lejerne. Ved restaureringen for snart 20 år siden blev der ikke gjort noget ved akslerne, og det var efterhånden blevet tydeligt, at lejet i bunden af akslen var helt tyndslidt. Tappen foroven havde en tendens til at rokke sig løs af akslen – en skade, som den sikkert også har haft, da den var i almindelig brug, for ved en midlertidig reparation, som møllelauget selv foretog, viste det sig, at den sidste møller havde sat et bøjet søm i spænd i et forsøg på at holde tappen på plads. Nu er tappen blevet fikseret mere effektivt ved hjælp af en jernplade.
Nedenfor kan du se billeder af arbejdet, som udførtes af møllebygger Thomas Pedersen og Zbigniew Maczan fra firmaet Møllebygger John Jensen Aps.
Tapper
I april 2014 blev det helt udslidte bundspor (leje) under den stående aksel udskiftet og den øverste tap ved krondrevet fæstnet, så den ikke længere kan rokke fra side til side.
001.JPG
Det gamle udslidte leje, som den stående aksel (hovedakslen) har stået i.
002.JPG
Det nye leje, monteret i den gamle jernkasse, som har været nedstemmet i halsbjælken - den stærke egetræsbjælke, som bærer hele vægten af gangtøjet (aksler, hjul og drev).
003.JPG
Tappen forneden på akslen sidder på et langt stykke jern, som er stukket op i akslen. Her er møllebyggerne ved at sætte akslen på plads igen, efter at den er blevet repareret.
004.JPG
Forlængelsen af tappen skubbes ind i en slids, der er skåret i akslen, hvorefter slidsen lukkes med et stykke træ, der nøjagtigt svarer til slidsens størrelse.
005.JPG
Tappens placering kontrolleres nøje, så den kommer til at stå præcist i lejet. Der er ikke meget plads at arbejde på under det kæmpestore stjernehjul.
006.JPG
Operationen lykkedes! Nu kan møllelauget trygt arbejde med kværnen uden at risikere, at akslen pludselig giver sig til at slingre.
007.JPG
Tappen øverst på den stående aksel, som sidder i et leje over krondrevet oppe i hatten, har flere gange drillet møllelauget ved at rokke sig løs. For at forhindre dette, satte møllebyggerne en svær jernplade på toppen af akslen, så tappen fikseres præcist i midten af akslen.
008.JPG
Først skulle den todelte plade tilpasses.
009.JPG
Så blev den fæstnet med håndsmedede søm.
010.JPG
Endelig kunne klodsen, der fastholder lejet sættes på plads.
011.JPG
Møtrikerne strammes, og møllen er klar til brug!
Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.