Hvem er online?

Vi har 37 gæster og ingen medlemmer online

Velkommen til Dansk Mølleforum!

Dansk Mølleforum er en hjemmeside tilhørende Lise Andersen. Siden beskæftiger sig med de gamle vand- og vindmøller. Her på hjemmesiden fortæller jeg om min forskning og om nyheder i forbindelse med bevaringen af vore gamle møller.

 

 

 

 

 

Møllehatten skal drejse, så vingerne kommer til at stå direkte mod vinden. Det sker ved hjælp af krøjeværket - den tømmerkonstruktion, som ses på bagsiden af møllen. Du kan se, hvordan det foregår her.

 Når vinden blæser, drejer vingerne (1) rundt. Vingerne er stukket gennem vingehovedet af jern (2), som sidder i forlængelse af vingeakslen af egetræ (3)

På vingeakslen er fastkilet et stort kamhjul (tandhjul) af træ, kaldet hathjulet (4).

Når akslen med hathjulet drejer rundt, drejer hathjulet med, og det har da indgreb i et lodretstående stokkehjul kaldet krondrevet (5).

Krondrevet sidder fast i toppen af den stående aksel og driver denne med rundt.

For neden på den stående aksel sidder møllens største hjul, stjernehjulet (6).

Til stjernehjulet kan der kobles to kværndrev (7) til de to kværne (8).

Kværnen til venstre er en skallekværn til afskalning af byggryn, men kværnen til højre har været brugt til rugmel og dyrefoder.

 

 
 

Tlf. 23 88 88 54 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Go to top
Kontakt os
1000 tegn venstre
Tilføj filer